حجاب باعث حذف فوتبال زنان ایران از المپیک شد
شهرزاد مظفر، سرمربی سابق تیم ملی فوتبال زنان ایران
تیم ملی فوتبال زنان ایران، شامگاه جمعه سوم ژوئن، به علت حضور محجبه در زمین بازی مقابل اردن و خودداری داور بحرینی از شروع این دیدار، از مقدماتی المپیک لندن حذف شد. شهرزاد مظفر در مصاحبه با دویچه وله از این رویداد می گوید.
دویچهوله: خانم مظفر، تیم ملی فوتبال زنان ایران، شامگاه جمعه، سوم ژوئن، در چارچوب دیدار مقدماتی المپیک ۲۰۱۲ لندن، در کشور اردن به مصاف تیم ملی اردن رفت. اما داور بحرینی این بازی نگذاشت بازی شروع شود. او بر این نکته تاکید داشت که زنان ملیپوش ایران باید حجابشان را کنار بگذارند و مانند اردنیها بازی کنند. اما مسئولین فدراسیون فوتبال ایران کوتاه نیامدند و همین نکته باعث حذف تیم ملی فوتبال زنان از مسابقات مقدماتی المپیک شد. کل ماجرا را شما چگونه توصیف میکنید؟
شهرزاد مظفر: نمیتوانم اظهارنظر خیلی صریحی بکنم، فقط خیلی متأسف شدم که ایران از دور رقابتها حذف شد.
آیا شما از قبل، پیشبینی میکردید که احتمال دارد چنین اتفاقی رخ بدهد؟
نه! بهخاطر اینکه ما در دور اول این مسابقات شرکت کرده بودیم، بدون هیچ مسئله و مشکلی و این هم ادامهی همان مسابقات است. بنابراین، من فکر میکنم اگر فیفا میخواست تصمیم بگیرد که ایران با این شرایط شرکت نکند، باید همان دور اول هم اجازه نمیدادند.
البته فیفا همیشه با لباسهای ما مشکل داشته است. در مسابقات المپیک نوجوانان جهان هم برای ما خیلی مسئله درست کردند. ولی من فکر میکنم که این دیگر مقداری زیادی مته به خشخاش گذاشتن است. چون بههرحال نکات مورد نظر آنها را ما تقریباً رعایت کردیم، لباسها را اصلاح کردیم، مقنعهها را تبدیل به کلاه کردیم و حالا ایرادی روی یقهی پیراهنها گرفتهاند که به نظر من، هیچ صدمهای به سلامتی بازیکنان نمیزند.
چه ایرادی به یقهی پیراهن بازیکنان ایران گرفته شده است؟
یقه مقداری بلند است و گردن را استتار میکند. آنها ایراد گرفتهاند که این یقه زیادی بلند است و باید آن را قیچی کنید و یا بردارید. این هم برای ما عملی نیست.
گریه دختران ملیپوش ایران بعد از شنیدن خبر حذف از مسابقات مقدماتی المپیک لندن به دلیل حجاب
چرا فدراسیون فوتبال ایران، قبل از این دیدار حساس مقدماتی المپیک، به دنبال رایزنیها و بهدست آوردن تفاهمهای لازم نبود که کار به اینجاها نکشد؟
ما عکس لباسها را قبل از المپیک نوجوانان جهان فرستاده بودیم و آن عکسها تایید شده بود. موقعی هم که به آنجا رفتیم، همان لباسها را برده بودیم. وقتی از نزدیک لباسها را دیدند، ناراحت شدند و ایراد گرفتند.
ولی اصولاً من خودم فکر میکنم که فیفا هم باید مقداری کوتاه بیاید، برای اینکه اجازه بدهد کشورهایی که مسلمان هستند و باید با این لباسها بازی کنند، بتوانند بازی کنند. چون اینجوری دارند قشری را از ورزش کردن محروم میکنند. این حق طبیعی دختران مسلمان هم هست که با رعایت شرایط خاص خودشان بتوانند بازی کنند.
به نظر من، این برخورد، با سیاستهای فیفا و قوانین آن که ورزش را بدون در نظر گرفتن مذهب و نژاد، برای همه میخواهد، مقداری مغایرت دارد.
اما نکتهی جالب اینجاست که تیم اردن هم از بازیکنان مسلمان تشکیل شده است. چرا اردنیها با مشکل حجاب روبرو نشدند؟
خیلی از اردنیها بیحجاب هستند. زمانی که من مربی تیم ملی بودم و با اردن بازی میکردیم، آنها دو سه بازیکن محجبه داشتند. واقعیتاش نمیدانم که الان وضعیت اردن چگونه بوده است. یعنی نمیدانم با آن دو سه بازیکنی که محجبه بودند، چه برخوردی شده است. شاید آنها مقداری بیشتر از ما رعایت کرده باشند یا بیشتر از ما به خواستههای فیفا تن داده باشند. من در جریان نیستم. امروز دوتا از شاگردهای من که همراه تیم ملی در اردن بودند، به من تلفن کردند و جریان را توضیح دادند که دارند برمیگردند و از مسابقات کنار گذاشته شدهاند.
من نمیدانم آنجا چه گذشته است. باید تیم برگردد و ما ببنیم جزییات چه بوده و چه اتفاقاتی افتاده است. ولی چیزی که باعث تعجب من است، این است که مرحلهی اول همین مسابقات را ما با همین لباسها بازی کردیم. اگر قرار بود محدودیتی اعمال شود، میبایستی در مرحلهی اول هم اعمال میشد. الان مقداری عجیب است.
اشاره کردید که فیفا هم میتوانست مقداری کوتاه بیاید. آیا فدراسیون فوتبال ایران و مقامات ورزشی ایران نیز نمیتوانستند مقداری کوتاه بیایند و استانداردهای بینالمللی و طبیعی فوتبال بانوان را بپذیرند؟
به نظر من، ما کوتاه آمدهایم! ما لباسمان را تغییر دادهایم. مقنعه را تبدیل به کلاه کردهایم. چون آنها ایراد گرفتهاند که مقنه ایمن نیست و اگر از پشت کشیده شود، ممکن است ایجاد خفگی بکند که حرف درستی بود و ما هم با آن موافقت کردیم. نوع پوششمان را عوض کردیم و مقنعه را تبدیل به کلاه کردیم.
اما اگر یقه مقداری بالا بیاید، به لحاظ امنیتی و سلامتی، واقعاً مشکلی برای بازیکن ایجاد نمیکند. این است که حالا دیگر، سه چهار سانت یقه آنقدر ارزش ندارد که ما یک تیم را از دور مسابقات حذف کنیم.
فرید اشرفیان
تحریریه: مصطفی ملکان
مبنع: دویچه وله- ورزش