خطر اجراشدن حکم سنگسار سکینهمحمدی آشتیانی به اعتراضهای متفاوتی در عرصهی بینالمللی منجر شده است. در آلمان نیز رسانههای مختلف با تمرکز خبری و تحلیلی و نگارش مقالههای انتقادی مستقیم و غیرمستقیم در این کارزار شریک شدهاند.
روزنامهی سراسری فرانکفورتر روندشاو که نزدیک به ۱۴۰ هزار نسخه تیراژ دارد در اقدامی کمسابقه لینک طومار بینالمللی جمعآوری امضا برای نجات جان سکینه محمدی را در سایت آنلاین خود قرار داده و خوانندگان را فراخوانده که از امضای آن دریغ نکنند.
فرانکفورتر روندشاو در توضیح این اقدام کمسابقه در میان رسانههای مستقل، مینویسد که تعریفی جاافتاده از رسالت روزنامهنگاران، آنها را گزارشگر بیطرف روندها و رویدادها معرفی میکند. در همین رابطه به جملهای از یکی از چهرههای برجستهروزنامهنگاری آلمان استناد میشود که چنین مضمونی دارد: «یک روزنامهنگار خوب در امور دخالت نمیکند حتی اگر امر خوب و مثبتی باشد.»
فرانکفورتر روندشاو اما میگوید که مورد سکینه آشتیانی مهمتر از آن است که اصل بیطرفی روزنامهنگاران مانع از تلاش برای نجات جان او شود: «یک انسان را با زجری تدریجی کشتن بیش از هر نوع دیگر مجازات اعدام، نقض حرمت و شان انسانی است. بیاعتباری شهادت زنان ایران در برابرشهادت مردان نیز یک تبعیض مضاعف دیگر است. مسئله دفاع از حرمت و شان سکینه آشتیانی بیش از آن که به موضعگیری سیاسی مرتبط باشد به مبانی انسانیت ربط دارد. به همین دلیل ما خود را درگیر این مسئله میکنیم.»
فرانکفورتر روند شاو در ادامه مینویسد: « برای ما روشن است که نقض دهشتناک حقوق بشر امری روزمره است و سکینه محمدی آشتیانی هم در ایران تنها کسی نیست که در معرض تهدید چنین سرنوشتی است. ولی اقدام ما در این مورد با این امید توام است که بتوانیم سهم کوچکی در نجات جان او ایفا کنیم.»
تصویریمیخکوبکننده
سکینه محمدی آشتیانی: یکی از مواردی که شماری از خوانندگان فرانکفورتر روندشاو را به امضای طومار اعتراض به سنگسار سکینه محمدی ترغیب کرده، انتشار متنی است از یک روزنامهنگار آلمانی که صحنهی احتمالی سنگسار سکینه از زمانی که از بند خارجش میکنند تا زمانی که آماج سنگمیشود را در واژگانی میخکوبکننده و دهشتناک به تصویر میکشد.
فرانکفورتر روندشاو همچین در تازهترین شماره خود مصاحبهای دارد با خانم ماری فون مولندورف که در آن به سابقه سنگسار در ایران در ۱۰ سال گذشته میپردازد و رویکردهای ضدونقیض دستگاه قضایی و نوع دفاع مقامهای این نهاد از سنگسار را به نقد میگیرد. فون مولندورف به سخن یک مقام ارشد قضایی ایران استناد میکند که سنگسار را "مجازاتی منصفانه" میداند، زیرا به محکوم امکان فرار از مرگ را میدهد. فون مولن دورف با تاکید بر غیرانسانی بودن مجازات سنگسار، بر این نکته انگشت میگذارد که «انصاف» مورد اشاره مقام قضایی هم، در مورد زنان تبعیضآمیز است، زیرا به هنگام سنگسار، مرد محکوم را تا کمر در خاک میکنند، ولی زن محکوم را تا گردن، که این خود هرگونه تلاش برای فرار را با "شانس" کمتری روبرو میکند.
۷ زن دیگر در معرض خطر سنگسار
«مسئله دفاع از حرمت و شان سکینه آشتیانی بیش از آن که به موضعگیری سیاسی مرتبط باشد به مبانی انسانیت ربط دارد»: به گفتهی خانم فون مولندورف در ۸ سال گذشته بنا به آمارهای رسمی ۴ مرد و یک زن در ایران سنگسار شدهاند و هماینک نیز ۷ زن و ۳ مرد در معرض اجرای چنین مجازاتی قرار دارند. فون مولندورف در ادامه گفته است که اعتراض بینالمللی بینتیجه نیست، زیرا در مواردی مانع اجرای احکام سنگسار شده و در مواردی هم اجرای آن را به تعویق انداخته است.
سکینه محمدی آشتیانی از سال ۱۳۸۴ به اتهام "زنای محصنه" و قتل همسر، در زندان تبریز بهسر میبرد. خانم آشتیانی در سال ۸۵ از مجازات مربوط به قتل به دلیل فقدان مدارک و نبود شاکی خصوصی نجات یافت، اما توسط شعبه ششم دادگاه کیفری استان آذربایجان شرقی به اتهام "رابطه جنسی خارج از ازدواج" محکوم به ۹۹ ضربه شلاق و سنگسار شد. این حکم در دیوان عالی کشور جمهوری اسلامی نیز تأیید شده است.
انتشار خبر حکم سنگسار برای سکینه محمدی آشتیانی موجی از محکومیت جهانی را به دنبال داشت. این اعتراضها سبب شده که در حال حاضر اجرای این حکم به حال تعلیق درآید. مدافعان حقوق بشر و بسیاری از چهرههای سیاسی و فرهنگی و اجتماعی در کشورهای مختلف خواهان لغو کامل حکم یادشده هستند.
منبع: دویچه وله