8 Maart Internationale Vrouwendag

Toespraak  van 8 Maart Internationale Vrouwendag 2010

Beste mensen,

Ik wil jullie feliciteren met de  internationale vrouwendag.

Vandaag zijn wij vrouwen uit verschillende landen bijeen gekomen in het teken van internationale vrouwendag. Wij vrouwen strijden voor een ander wereld. Een wereld zonder apartheid en onderdrukking. Wij strijden voor gelijke rechten tussen man en vrouw.

In onze strijd dienen wij onze handen in een te slaan om meer te bereiken voor een solidaire en een betere toekomst. Door samen te strijden zal onze stem harder zijn. Alleen  zullen we onze doelen niet bereiken. Wij dienen samen voor gelijkheid en vrijheid te strijden.

De vijand die wij hebben is geen persoon. Onze vijanden zijn de kapitalistische en fundamentalistische regeringen. Vrouwen worden door  hun systemen als een tweede sekse beschouwd, die op verschillende manieren  en vormen misbruikt wordt, waarin vrouwen worden bedreigd, mishandeld en beperkt in hun grondrechten. 

Vrouwen in Iran vieren geen internationale vrouwendag maar ze zullen de straat opgaan uit protest tegen het  Islamitische regime van Iran. Vrouwen roepen daar: wij hebben niet gestreden om terug te gaan naar de middeleeuwen. Iraanse vrouwen waren het eerste onderdeel om massaal op gemikt te worden toen het Islamitische regime aan de macht kwam. Gedwongen dragen van een sluier en andere vromen van onderscheid tegen vrouwen is slechts 1 van de dagelijkse taken van het misdadige regime in de laatste 30 jaar. Niettemin over de laatste 30 jaren, hebben Iraanse vrouwen hun strijd niet stop gezet tegen een regime.  Ook nu in de afgelopen 8 maanden zijn vrouwen massaal de straat opgegaan zoals jullie op tv gezien hebben en in de kranten hebben kunnen lezen, dit uit protest tegen het Islamitische regime. Zij hebben gevochten tegen de politiemacht en de militie. Vele van hun zijn gearresteerd, gewond geraakt en zelfs gedood in de straatgevechten. Anderen zijn uit hun werk, klaslokaal en studentenhuis meegenomen. Indien zij het Islamitische regime omver krijgen, zal het een nieuwe dag voor vrouwen in het Midden-Oosten en een overwinning voor de bevrijdingsbeweging van vrouwen en voor het beëindigen van alle onderdrukkingen in de wereld zijn.

Wij vrouwen dienen aan te tonen dat wij een potentiële  groep zijn, die voor onze vrijheid en gelijkheid zullen wij blijven strijden.

Wij zullen niet afwachten,

Wij zullen het niet accepteren,

Wij zullen niet smeken,

Wij zullen mensonwaardige wetten vernietigen,

Wij zullen zelf de regels voor vrijheid  en gelijkheid schrijven,

Wij zullen een wereld creëren zonder geweld, zonder discriminaties en zonder oorlog!

 

March 8 Women’s Organization (Iran-Afghanistan) - NL